Scaw Ghyll House, Grassington

The existing property is a large, detached, stone dwelling, formed from two houses combined many years ago. It is located within substantial, terraced grounds and forms part of an established residential area to the western edge of Grassington. It is not a listed building but is within the Conservation Area. The owners seek to modify and extend the property via a replacement single storey extension, to provide more usable space and to modify the internal floor layouts to better suite family life. The proposal is to demolish the current conservatory, and extend the existing living area to the rear of the property in the area of the demolished building. This will create a kitchen/living/dining room which maximises the internal space and engages the properties connection to the landscape. Further internal modifications create a boot/utility room accessed via a new back door created from an existing full height window. The space vacated by the kitchen becomes a formal living room and hall cloaks are provided. roof of the new extension extends over the side wall to create a covered area as a canopy to the rear door and an external dry store in keeping with local examples. The side wall of the new extension extends beyond the building face to give privacy to the terrace and protect it from wind. On the first floor internal modifications provide an additional bedroom, en- suite and dressing rooms for the master bedroom and a new house bathroom. The use of the development will be in keeping with the surrounding area and the scale and massing has been carefully considered to eliminate any overbearing/overlooking issues with the neighbouring properties. The proposed extension will be built of materials to match those of the existing building and neighbouring buildings, with stone walls and large rear facing glazed panels. This is a contemporary high quality development, sited on the rear elevation of a large stone built dwelling.